Изяви

Изяви

Изяви

                                                 

Изяви през учебната 2017/2018 г.

Фолклорен фестивал

                  

На 19.11.2017 вокална група ,,От извора'' при СУ,,Св. св. Кирил и Методий'' с ръководител Кольо Йорданов взе участие в национален фолклорен фестивал ,,Созополска дъга''-гр.Созопол, на който при голяма конкуренция и участие на вокални групи зае призовото I място в своята възрастова група със своите две изпълнения - ,,Ай да идем Яно'' и ,,Станиното лице''.

                  

Грамота

 


За инициативата ,, ГЛОБАЛНИ ДНИ ЗА ДЕЙСТВИЕ‘‘

/06.11.2017- 12.11.2017/

 

06.11  Понеделник

Обявяване на програмата.

                      Поставяне на кутия - инкубатор за зелени идеи.                       

 

 

 

 

07.11 Вторник

Световен ден на Екоучилищата.

В знак на съпричастност към идеите на Екологичното образование

обявяваме дрескод зелено.

 Ученици и учители носят зелено облекло или отличителен зелен символ.

 

 

 

08.11 Сряда

,,Еко послания към небето“

Ученици записват еко послания върху зелени балони, които се пускат в небето.

 

 

 

 

09.11 Четвъртък

Опазване на природата от замърсяване с пластмаса.

Предаване на пластмасови капачки с цел рециклиране на пластмаса и благотворителност.

 

10.11 Петък

Награждаване на най-добрите зелени идеи.

Изготвяне и изпращане на предложения за опазване на природата до отдел ,,Околна среда“ гр.Бургас

 

 

 

 

 

11.11 Събота

10:00 часа пред заведение ,,Чадъра“

,,Ден с Екологични Возила‘‘ 

 

 

 

 

 

 


В музея на Петя Дубарова

Репортаж на Моника Василева Ганчева VIIIБ  клас

 

Прекрасно – всичко: къщата, градинката, книгите на Петя, издадени след нейната смърт през 1979 г., стълбите пред дома – сцената на Петя. Обичала да свири на китарата си и да пее, седнала на стълбите, а хората се спирали, за да послушат.

Уникално преживяването за

всички нас от 8Б клас.

Малката стаичка на Петя – навярно тук са родени много от нейните стихове.

              

Петя Дубарова – един пример за талант и за характер. Петя е носела силен дух и е водела своята битка – да бъде чута.

Срещата ни с нея беше уникално преживяване!

 

 

 

Здравен проект "Здравословната промяна"

      За отличното изпълнение на мини здравен проект "Здравословната промяна" СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас 
беше наградено на официална церемония в Заседателната зала  на Общината. Проектът беше финансиран от 

дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" и в него  участваха 150 ученици от  ІІІ-ти и V клас.

Те се запознаха с болестите, свързани с неправилното хранене и ниската физическа активност, състезаваха се

при приготвяне на здравословни менюта,  в спортни игри  и здравни олимпиади, научиха се да разчитат етикетите

 и да разпознават вредните храни. Убедиха се, че разнообразното здравословно хранене и  спорта са в основата на 

доброто здраве и поставиха началото на една "Здравословна промяна".

 

Грамота "Здравословната промяна"

  

 

 

 

 Изяви през учебната 2016/2017 г.

 

КНИЖКА 

31 май

          Мил спомен са подготвили учениците от IV б клас с класен ръководител г-жа Силва Радева. В книжка са събрали своите стихотворения заедно с илюстрации към тях. Тя ще ги връща към топлината на детството през годините напред.Четвъртокласниците ще си я получат заедно с удостоверенията си за завършен начален етап на образованието си.Тук може да видите няколко странички от „Класни творения с фантазия и умения“.

 

       

                               

 


    

VI НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ

9-11 май

Двама ученика от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас получиха поощрителни награди за участието си в VI национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Меропрятието се проведе в периода 9-11 май 2017 год. в град Сливен и бе организирано от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерство на културата, Областна администрация – Сливен и Община Сливен. В продължение на месец Анифе Маринова от IX „а” клас и Венцислав Иванов от IX „б” клас, под ръководството на ресурсен учител Марияна Георгиева, изработиха своите любими герои Малкият принц и Лисицата от романа „Малкият принц” на Антоан дьо   Сент – Екзюпери. Наградите връчи лично директорът на училището г-жа Снежана Няголова.

Наградени ученици:

 1. Анифе Светлова Маринова – IX “а” клас – грамота и подаръчна чанта
 2. Венцислав Радков Иванов – IX “б” клас -  грамота и подаръчна чанта

    

                                        


 

ДЕНЯ НА ЕВРОПА

9 май

Представителна група от 16 ученика на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Бургас участва в Деня на отворените врати за ученици по случай Деня на Европа (9 май) и 10 години от членството на България в Европейския съюз. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България и представлява награда за нашия отбор, участвал в регионално състезание ЕВРОСКОЛА през 2016 г.

                                               
Над 300 бяха учениците от цялата страна, които посетиха Дома на Европа и се включиха в поредицата занимателни информационни инициативи и образователни презентации, посветени на Европейския съюз, неговата история и възможностите, които предлага на младите европейски граждани.

                            
Нашите възпитаници се представиха отлично на организираните игри и викторини и се насладиха на уникалния 3D мапинг спектакъл „Европа – твоят дом“, прожектиран върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“ (www.europarl.bg).
В рамките на посещението бе организирана обиколка на забележителностите на София, по време на която учениците откриваха истински европейски „находки“ в нашата столица, показващи знаковите места за българското членство в Европейския съюз и общата ни европейска история.

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ

27 април - 30 април

Ученици със специални образователни потребности от СУ „Св. св. Кирил и Методий”  - Бургас  - вицешампиони на Националните ученически игри в Стара Загора

                          

    В периода 27.04. – 30.04. 2017 г. ученици със специални образователни потребности от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас се включиха в Националните ученически игри за ученици с увреден опорно–двигателен апарат и детска церебрална парализа, Стара Загора 2017, организирани от Българската параолимпийска асоциация. Въпреки, че бяха единствените дебютанти в състезанията, те се представиха блестящо. Отборът бе ръководен и подготвен от ресурсен учител Марияна Георгиева. В различните спортове и спортни дисциплини параолимпийците от училището завоюваха общо девет медала и станаха вицешампиони в комплексното класиране.

                                                          

   Никола Николов от XII „г” клас спечели общо 4 медала – 2 златни: по лека атлетика /гладко бягане 100 м/  и  дартс, 1 сребърен медал по лека атлетика/хвърляне на малка топка/ и 1 бронзов по лека атлетика/ скок дължина/.

                            

  Велизара Христова от VIII „в” клас завоюва общо 3 медала – 2 златни: по лека атлетика / гладко бягане 60 м и скок дължина/ и 1 бронзов медал по лека атлетика/ хвърляне на малка топка/.

                            

  Венцислав Иванов от IX “б” клас се завърна с 2 медала – 1 златен по лека атлетика / хвърляне на малка топка/ и 1 сребърен по лека атлетика /гладко бягане 100м/.

   По спорта бадминтон при двойки юноши отборът на СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас се класира на четвърто място.

                                         

   Националните ученически игри бяха съпътствани с много положителни емоции за учениците със специални образователни потребности и създаване на нови приятелства.  


XXIX КОНГРЕС НА МЕЖДУНАРОДНАТА МРЕЖА

26 април

 

 

 

 

 

 

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" посрещната по стар български обичай с погача гостите, които участват в 29-ия конгрес на Международната мрежа за продуктивно обучение.

След церемонията, чужденците се насладиха на изпълненията на възпитаници на елитното бургаско училище. Школските таланти представиха кукерски ритуал, изиграха два народни танца – "Чичовото" и "Бяла роза". След като изгледаха вълнуващите ритми, гостите получиха сувенири - изработени от самите ученици. 

Пред чуждестранните учители  от Япония, Испания, Германия и България  сръчните младежки ръце моделираха скулптури от глина, други пък рисуваха графики и живопис. Впечатляващо за всички, дошли на посещението, че гимназистите са не само бъдещи художници, архитекти, но и хора на глобалния свят, разговаряйки спокойно на английски език, те взеха участие в ролеви игри съвмесно с педагозите. Сред тях бе и Хайке Боркенхаген - президент на INEPS.  

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

23 април

      За седмицата на книгата учениците от 2В клас при СУ „Св. св. Кирил и Методий”- гр. Бургас, организираха и проведоха драматизация на произведението „Лили на морското дъно” от автора Валери Петров.

        Възпитаниците сами подбраха екипите от участници, изработиха костюми и декори, разучиха репликите на героите и се забавляваха.

 

                                   


 

"ТВОРИМ, ИГРАЕМ, МЕЧТАЕМ"

22 април

                  На 22.04.2017 година се проведе традиционният празник „ Творим, играем, мечтаем“, в който се изявиха учениците  от начален етап. Изнесоха музикално-сценична програма на изучаваните в училището чужди езици. Танцуваха традиционен руски танц „Казачок“, вихрена „Тарантела“ и български народни танци. Много аплодисменти  предизвикаха  мажоретките от първи клас.

                                    

                  В Деня на Отворените врати училището покани  всички бъдещи първокласници и техните родители да разгледат класните стаи.

                  Във връзка с Деня на планетата Земя (22.04.) учениците твориха в художествени ателиета. Демонстрираха ревю с облекла от рециклирани материали.

 


 

ДИГИТАЛНИ ОТКРИВАТЕЛИ

22 април

 

Категория 5 клас                                                                     

1. Константина Арнаудска - първо място                            

2. Мария Ганева - второ място                                              

3. Ванина Тенева - трето място    

грамота за отлично представяне                   

 • Румен Георгиев                                                           
 • Георги Мавров                                                            
 • Християн Василев                                                      

 

 Категория 6 клас                                                        

1. Виктор Кавалджиев - първо място

2. Симона Добрева - второ място

3. Явор Караколев - трето място

грамота за отлично представяне    

 • Екатерина Малянова
 • Ясен Костов
 • Никол Димитрова

           


 

 

НАЙ-КРАСИВО ВЕЛИКДЕНСКО ЯЙЦЕ

НАГРАДИ ОТ КОНКУРС В ГРАД МОСКВА

    От град Москва пристигнаха награди от конкурса „Най-красиво великденско яйце”, организиран за учениците от българските училища в България и чужбина от Българско училище „Васил Левски” в Центъра на промишлеността на Република България в Москва към Посолството на Република България в Руската Федерация. Сред над триста участници от седем държави, във възрастова група над 10 год. в  раздел “Групова работа” за оригинална техника в шаренето на яйца и творчески подход, учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Бургас се класираха на трето място.Училището бе наградено с  грамота за цялостно представяне в духа на българската и християнската традиция. Ръководителят на групата ученици, участници в конкурса, ресурсен учител Марияна Георгиева, получи благодарствено писмо за проявената съпричастност и добра воля, подкрепа, любезно съдействие, професионализъм, сърдечност и добронамереност, ентусиазъм и активно участие в провеждането на конкурса. Наградите връчи лично директорът на училището г-жа Снежана Няголова.

 

                         

Наградени участници:

Катрин Кирчева Неделчева – IV “в” клас – грамота и бронзов медал

Велизара Димитрова Христова – VIII “в” клас – грамота и бронзов медал

Розалия Данаилова Динкова – XI “г” клас – грамота и бронзов медал

Марияна Георгиева – ресурсен учител – благодарствено писмо

СУ „Св. св. Кирил и Методий” – град Бургас – грамота за цялостно представяне

 

 


 

РЕГИОНАЛНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

21 март

 

   На 21 март 2017 год. в Спортен комплекс „Славейков” в град Бургас се проведоха Регионалните игри на Спешъл Олимпикс с ученици със и без специални образователни потребности. СУ „Св. св. Кирил и Методий” се представи с два отбора – по футбол и народна топка, ръководени от ресурсен учител Марияна Георгиева. Всички участници от училището се представиха достойно и се класираха на призови места. Момчетата се включиха във футболната надпревара и спечелиха сребърни медали, а момичетата завоюваха златните отличия по народна топка. На СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Бургас бе връчен сертификат за признателност от Спешъл Олимпикс. Кампанията „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО” се подкрепя от УНИЦЕФ, Спешъл Олимпикс Европа, УЕФА, Български Футболен Съюз, Българска асоциация „Мини фубтол“ и фондация „ПроСпорт“ по време на Европейска футболна седмица ‘2017.

                      

Участници в отбора по футбол и носители на сребърни медали:

 1. Петър Бориславов Солаков  – VII „в” клас
 2. Светослав Петков Стойков – VII „в” клас
 3. Георги Стефанов Костов – X „а” клас
 4. Венцислав Радков Иванов – IX „б” клас
 5. Галин Илиев Илиев – XI „г” клас

 

Участници в отбора по народна топка и носители на златни медали:

 1. Памела Пенкова Йотова – VII „б” клас
 2. Десислава Михайлова Михайлова – VII „б” клас
 3. Ваня Янчева Гачева – VII „б” клас
 4. Розалия Данаилова Динкова - XI „г” клас
 5. Таня Добринова Вълчева - VIII „б” клас

 

                                                  

 


Литературно четене

                                                   


 

        На 11.03.2017 г. и 12.03.2017 г. в английска гимназия "Гео Милев" се проведе Второто Пролетно  регионално състезание на фондация Бест, в което взеха участие близо 330 ученици, заедно със своите учители, треньори и съдии от 22 училища.

        Нашите ученици се състезаваха в следните категории: оригинална ораторска реч-категория, в която учениците сами пишат и представят своя аргументирана реч, интерпретация на поезия, дебати и драматичен дует - креативни мини пиеси с двама участници, със специални правила. Всички наши ученици  под ръководството на Максим Русев - асистент учител в СУ "Св. св. Кирил и Методий" по програма Фулбрайт, представиха отлично училището ни, демонстрирайки увереност и отлично владеене на английски език, интелект и артисизъм.

        Честито на финалистите - Мария-Магдалена Ботева и Теодора Колева от 10б клас за блестящото им представяне в категория дуо. Гордеем се с тях. Отлично се представи и отборът ни по дебати, който достигна до четвърт финал: Яни Иванов, Диян Петров и Мишо Живков. Благодарим и на участниците Евгени Ганев, Иван-Александър, Силвия Стоянова и Елизавета Малянова.

     

   Пожелаваме им успех на следващото състезание във Варна през месец април.

 


                                    

       Достойно представяне

         На IX национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда” 2017 в гр. Перник участваха девет ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий” под  ръководството на ресурсен учител Марияна Георгиева. Сред 1245 мартеници от 87 училища творбите на нашите ученици бяха оценени подобаващо. Награди:

СУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Бургас - Специална награда за запазване на българските традиции

Маргарита Казакова, VI „в” клас – второ място- грамота и сребърен медал

Анифе Маринова, IX „а” клас – грамота за участие

Велизара Христова, VIII “в” клас – грамота за участие

Венцислав Радков, IX „б” клас – грамота за участие

Галин Илиев, XI „г” клас – грамота за участие

Георги Костов, X „а” клас  - грамота за участие

Радослав Деянов, VIII „б” клас – грамота за участие

Розалия Динкова, XI „г” клас – грамота за участие

Таня Добринова , VIII „б” клас – грамота за участие 

                                

 

              

 


Представителна изява по проект "Твоят час" на учениците от група "Приказен свят" с ръководител Н.Коларова. Учениците представят драматизация на приказката "Житената питка". В драматизацията са използвани моменти от "Житената питка" на Ангел Каралийчев и народната приказка "Дядовата питка".

 
 
 

На мероприятието присъстваха зам.-директора по учебна дейност М. Гиргицова, зам.-директора по учебна дейност Ст. Димитрова, г-жа Л. Донева както и родители и ученици от Iа клас.

 


Профил „ География и икономика” съществува в СУ „ Св. св. Кирил и Методий” от години. Учениците в този профил имат възможност не само да усвоят и разширят знанията си за света и в частност  за България, но и да проявят творчество, прецизност и изобретателност. Резултат от креативното мислене на учениците са посочените макети:

                            

                            

X клас – проект Слънчева система

XI и XII клас- проект Форми на релефа в България


 

Благотворителен базар

 

 

                         

 

 


Изяви през учебната 2015/2016 г.

Цветница

          


Литературно четене

              

          


Цветя за първоучителите Кирил и Методий


Конкурс на тема "Здравословен живот и природа" към сдружение Екомисия

       

 


 


 

Международен проект „Учим за гората”. Участниците в проекта от IIIб и IIIв

засадиха дръвчета в двора на училището.

       

 Ето ги - доволни от приключената работа.

 


Учениците от XIг клас проявиха инициатива и със собствени сили и средства почистиха и

освежиха класната си стая в началото на пролетната ваканция. В начинанието се включиха

всички от класа и разпределиха задачите си като истински колектив.

Част от момчетата прекопаха почвата около дръвчетата в двора на училището.

 

          

 


Спортен празник на училище „Св. св. Ки